Следвайте Гласове в .Културно-информационният център Старата мелница“ в с. Кърпачево спечели

...
Следвайте Гласове в .Културно-информационният център Старата мелница“ в с. Кърпачево спечели
Коментари Харесай

„Старата мелница“ в село Кърпачево спечели специалната награда на Камарата на архитектите в България

Следвайте " Гласове " в.
Културно-информационният център „ Старата мелница “ в с. Кърпачево завоюва специфичната премия на Камарата на архитектите в България, заяви Ива Таралежкова, ръководител на Управителния съвет на съдружие „ Деветашко плато “.

Конкурсът “Български архитектурни награди 2022 “ се провежда за четвърти път и в него участваха близо 40 плана.
Старата мелница се намира в село Кърпачево, община Летница. Построена е към 1933 година в село Крушуна, където след това е разглобена, преместена е и е издигната още веднъж в с. Кърпачево. След години липса на поддръжка, заплашваща постройката с съсипия, през 2019 година с решение на общинския съвет Община Летница я отдава чартърен на съдружие „ Деветашко Плато “, за възобновяване и потребление като културно-информационен център. Организацията поема самодейността за нейното възобновяване, като съумява да притегли финансова поддръжка от фондация „ Америка за България “. Архитектурният план е на Студио NADA - млади архитекти, които споделят концепцията на сдружението за оптимално запазване на достоверността на постройката и придаване на нова, съвременна функционалност, описа Таралежкова. 
Както Българска телеграфна агенция към този момент осведоми, при започване на 2022 година постройката стартира да действа като обучителен и културно-информационен център, който разсънва публичния и културния живот на селото и на района. Сдружение „ Деветашко плато “ провежда в Центъра курсовете на така наречен Селска бизнес академия, ориентирани към възстановяване на икономическия резултат и професионалнизиране на работата на бизнесмени в селата. Курсовете са минали към този момент повече от 30 души от разнообразни селски региони, а идващите групи започват през ноември. 

Мелницата може да се употребява и от външни организации, институции и компании, защото предлага уютна и ексцентрична конюнктура за фирмени и екипни тренинги, семинари, занимания по ползи, изложения, курсове, на практика образования и културни събития. 
Ива Таралежкова сподели още, че са получили и първа премия в категория " Обществени здания " в състезанието на  Арх Инова 2022.
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР